torsdag 9 augusti 2012

Bagare Bengtssons kladdfria förflutna

 Först en halvsnuskig och dålig vits:

-Vad är det i matteboken som är så kladdigt?
- Pythagoras sats!


Och det är också ungefär så långt som mina mattekunskaper sträcker sig. Men, hur lät nu det där? Glöm det hela förresten...Är det ens rätt bild på satsen? You tell me...

 Jag har aldrig klarat av kladd under naglarna. Äckligt och kletigt. Hemskt alltså. Numera bakar jag hela tiden och det är verkligen högst otippat. Åren som hemmafru har slipat mig i köket och även om jag knappast är tokvass är jag numera inte fullt lika trubbig. Trubbiga är däremot alla knivarna i vårt kök, en katastrof i trubbighet. Man kan inte skära tomater med dem om man inte först typ sticker hål på dem med "spetsen".

  I övrigt är vårt kök väl kittat med diverse prylar som behövs för hyfsad matlagning. Så var det redan då vi var unga, både jag och H hade i princip allt som behövs i ett kök på nivå lite mer avancerat och när vi väl flyttade ihop hade vi plötsligt minst dubbelt av allt. Tre våffeljärn, fem vispar, två elvispar osv. Ja, ni hajjar,

 På den tiden gjorde jag inte deg. (Haha, det gör jag inte idag heller om vi snackar degpengar men det var bara en högst dålig liten ordvits). H fick fixa allt vad deg hette och jag hade som policy att inte grisa ner mig, Det smutsjobbet fick Basse sköta. Min stående replik var "jag gör inte deg". Min grej var att röra ihop ingredienser, typ klicka ut smet men aldrig att jag befattade mig med en deg!

 Idag är jag och degar de bästa av vänner. Jag har övervunnit min degfobi och kan dega ihop både det ena och det andra. Jag tokgillar inte deg under naglarna idag heller, men jag grips inte av panik utan kan lugnt tvätta av händerna. (Bajs under naglarna kommer jag däremot aldrig att vänja mig vid och det vill jag heller inte, men det är en annan femma tror jag. Äckelfaktorn är av en annan grad.)



Sådärja! Nu e den kakan oxå RIKTIGT platt! Mos. 

Inte bidde de nå kringlor, de bidde bollar, men de gick ner ändå...
 Nu har jag till slut insett att det är i det närmaste terapeutiskt att ha med deg att göra. Själva knådandet är på något vis hälsosamt! Resultatet av knådande i form av ett gott matbröd t ex är högst tillfredställande. För att inte tala om den sköna känslan av att äta det man själv skapat. Låter det som om jag försöker frälsa någon? Bara lite va? Men seriöst, testa att baka en limpa nästa gång du är upprörd och kolla om det funkar. Eller för den som inte bakar, gör det bara en dag "bara för att" och låt degen avstressa dig. Om inte annat kommer du att vara mycket glad och nöjd vid frukostbordet nästa dag.

Det finns huuuuuuur mycket roliga recept som helst att testa!!! Men akta dig för Pythagoras sats...

Rågbröd.

Vår feta, rultiga rulltårta fylld med vit choklad och hallongrädde. Ser ut som om den ska sprängas...

I påsen: Bröd med rosmarin, äpple och pumpakärnor. NAJS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar